ROT-arbeten

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Renovering, Ombyggnad & Tillbyggnad är ryggraden i vårat företag!
Det roliga med ROT-arbeten är att den ena dagen inte är den andra lik. Vad som verkligen krävs är ett evigt problemlösande och en nära kontakt med kunden.

Klicka här för Skatteverkets information angående ROT-avdrag.

För vilka typer av arbeten kan man göra ROT-avdrag? Klicka här för Skatteverkets beskrivning.

1. Vad är rot?

Rotavdrag innebär att det skatteavdrag som en ägare (helt eller delvis) till villa, radhus, bostadsrätt eller fritidshus (som klassas som småhus), får göra, minskar från 50 till 30 procent 2016. Detta på belopp upp till max 50 000 kronor, per kalenderår, när man anlitar en hantverkare för renovering, ombyggnad eller tillbyggnad av bostaden.

2. 50 000 kronor per person

Rotavdraget är kopplat till den enskilda individen. Är man två delägare i huset/bostadsrätten kan hushållet få en maximal skattereduktion på 2 x 50 000 kronor/år, precis som tidigare. Tidigare var du tvungen att köpa arbete för 100 000 kronor för fullt utnyttjande av rotavdraget, 2016 måste du ha en arbetskostnad på 167 000 kronor för att utnyttja rotavdraget fullt ut.

3. Får jag rotavdrag?

Hur mycket du kan ta del av rotavdraget hänger ihop med din inkomst och hur mycket du skattar. Du måste ha betalat motsvarande summa i skatt under året som du vill göra avdrag på. Inte heller här har något ändrats.

4. Vad täcks av rotavdraget?

Man bör veta att det inte är alla arbeten som täcks av rot. Enklast att ta reda på det är att kontakta en seriös hantverkare eller Skatteverket. Avdraget gäller enbart arbetskostnaden, inte material, och företaget som anlitas ska ha en F-skattsedel.

5. Skatteavdrag direkt

Köparen får skattereduktionen direkt vid betalning. Inom ramarna för maximalt avdrag skall köparen betala halva arbetskostnaden inklusive momsen till företaget som utfört arbetet. Det är företaget som ska begära rotavdraget.

6. Gäller inte nybyggnation

Precis som tidigare måste huset måste ha några år på nacken för att rot-avdrag ska tillåtas. Du får inget rot-avdrag för att bygga nytt, bygga om eller bygga till ett hus som är yngre än fem år.

7. Trädgård

Endast om markarbeten krävs för att dra ledningar/kablar in i huset får rot användas. Och om ett träd är i vägen för en tillbyggnation tillåts rot-avdrag för trädfällning. Vanligt trädgårdsarbete går under rut.

8. Garage/uthus/carport

Om garaget/uthuset/carporten byggs ihop med bostadshuset och har en dörr emellan gäller rot, inte annars.