Altan, terrass & balkong

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

En stor altan eller trall kan verkligen vara det som tar ditt hem till nästa nivå. Det blir lätt den naturliga samlingsplatsen för familjen under sommarhalvåret och vad kan vara härligare än att ligga och läsa en bok på en soluppvärmd träaltan.


Tips vid val av trallmaterial:

Gröntrall/tryckimpregnerad trall är det mest klassiska att bygga altan med och som även är ett billigare alternativ. Detta träslag kan behöva impregneras då och då för att hålla sitt utseende och behöver därför lite extra omvård.

Cumarotrall, Organowood, Ektrall och Lärktrall är de exklusivare materialen som vi brukar arbeta med. Fördelarna med dessa träslag är de är underhållsfria och har en lång hållbarhet. Det finns en hel del olika material att välja mellan och är du osäker vad som passar just er så hjälper vi er gärna!

Komposittrall är även ett annat bra underhållsfritt alternativ. Fördelen med detta material är att det inte lämnar ifrån sig några stickor då det är gjort utav plast. Man slipper även skruva i trallen ovanifrån när man monterar den. Man fäster det istället med clips i bjälklaget för att sedan enkelt klicka fast det.

Vi på 2Snickare i Uppsala har specialister som endast arbetar med trädäck så som altaner, terrasser och balkonger. Det finns en hel del olika material av välja mellan och är du osäker vad som passar just er så hjälper vi er gärna!

 

Några fördelar med oss:

  • Kostnadsfri offert och hembesök
  • Garantier
  • Helentreprenad
  • Vi hjälper att ta fram ritningar som krävs vid bygglov
  • Vi utför 3D-ritningar (om kund önskar)
  • Allt vårt tryckimpregnerande är NTR-klassat och omfattas av 20 års konsumentgaranti samt att man får rabatter via våra samarbetspartners.

 

Övrig information

Ett bygglov krävs alltid i följande fall:

  • För en däckaltan som är högre än 1,8m.
  • För ett altanräcke som är över 1,8m högt och där genomskinligheten är mer än 50% (altanräcket räknas då som plank). Altanräcket får alltså vara max 1,8m högt och vara minst 50% genomskinligt annars krävs bygglov för det.
  • Vid inglasning av uteplats under tak i direkt anslutning till ett hus då det räknas som en tillbyggnad.

 

Om du behöver söka bygglov eller bara göra en anmälan beror på vilken typ av altan du vill göra. Det är något som vi på 2Snickare i Uppsala har stor vana inom då vi sökt bygglov åt våra kunder i över 10 år.

Markaltan: Markbehandlad yta (stenlagd, grusad eller asfalterad) direkt på marken och i samma nivå som omgivande natur- eller gräsmark är bygglovsbefriad. Den markbehandlade ytan kan vara upphöjd, men då max 0,5 meter. Markaltan med mur som är mer än 0,5 meter över omgivande mark kräver marklov. 

Däckaltan: En träkonstruktion med ett trädäck kan ligga upp till 1,20 m över omgivande mark med sin altanyta (inbyggd eller öppen) utan bygglov.

Friliggande altan: Är normalt inte bygglovspliktig så länge den inte räknas som byggnad.

Om din fastighet ligger utanför detaljplan behöver du oftast inget bygglov för en liten tillbyggnad på ett en- eller tvåbostadshus eller en komplementbyggnad. En sådan tillbyggnad kan vara ett inglasat uterum. Bygg och miljönämnden i din kommun kan svara på vad som gäller just din fastighet och det är även något vi på 2Snickare enkelt kan hjälpa er mer!

Klicka gärna igenom vårt bildarkiv för att få ny inspiration.